Serwis czystejeziora.pl wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej, lub pomiń odczytywanie polityki cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody na przesyłanie cookies nie jesteśmy stanie zagwarantować poprawnej funkcjonalności strony.

Ośrodek wypoczynkowy Bajka


Ryby, które niestety zdecydowanie zbyt rzadko pojawiają się na polskich stołach, stanowią jeden z najważniejszych elementów piramidy żywieniowej, zarówno osób dorosłych i starszych, kobiet w ciąży jak i małych dzieci.

Ryby w diecie – ich znaczenie

Ryby zawierają głównie drogocenne nienasycone kwasy tłuszczowe omega – 3, wspomagające pracę wielu organów i narządów organizmu ludzkiego, a przede wszystkim pozytywnie wpływają na funkcjonowanie mózgu, serca ora układu odpornościowego i nerwowego. Ryby stanowią również źródło wielu innych, nie mniej ważnych, witamin i mikroelementów takich jak między innymi: łatwo przyswajalne białko, witaminy A, D czy witaminy z grupy B, fosfor, potas, sód, wapń, żelazo, magnez, jod, miedź i cynk. Szeroka gama witamin i minerałów sprawia, że regularne spożywanie wybranych gatunków ryb zapobiega powstawaniu oraz rozwojowi różnorodnym chorobom układu krążenia, miażdżycy, alergiom, nowotworom, stanom zapalnym, zmniejsza ryzyko zawału, udaru mózgu jak również obniża poziom ciśnienia tętniczego krwi. Ryby, ze względu na niska kaloryczność i niewielką zawartość tłuszczu, doskonale sprawdzają się w diecie osób, które walczą z nadwagą lub chcą zachować szczupłą i nienaganną sylwetkę. Specyficzny i wyjątkowy smak zaspokoi natomiast podniebienia nawet najbardziej wymagających amatorów kuchni.

Smaczna ryba - szczupak

Szeroki i niezwykle bogaty wybór ryb oraz owoców morza, dostępnych na polskim rynku, może stanowić prawdziwe wyzwanie nie tylko dla zwykłej gospodyni domowej, ale również pasjonatów gotowania i eksperymentowania w kuchni. W Polsce największą popularnością i zainteresowaniem cieszą się głównie ryby słodkowodne, wśród których na szczególną uwagę z pewnością zasługuje między innymi szczupak ceniony przez wędkarzy oraz amatorów kuchni ze względu na charakterystyczne białe, delikatne, soczyste, chude mięso o specyficznym, wyjątkowym smaku. Szczupak doskonale sprawdza się niemalże w każdej postaci, zarówno marynowanej, pieczonej, gotowanej na parze, smażonej, grillowanej jak i duszonej, a odpowiednio przygotowany i doprawiony z umiarem i wyczuciem dostarczy wielu wrażeń kulinarnych, stając się prawdziwa ucztą dla podniebienia. Gruba, twarda i jednocześnie elastyczna skóra sprawia, że mięso szczupaka można faszerować na różne sposoby, dzięki czemu stanowi wyjątkową ozdobę każdego stołu w trakcie oficjalnych bankietów, eventów, spotkań towarzyskich i biznesowych czy rodzinnych obiadów i przyjęć. Istnieje wiele różnorodnych, mniej lub bardziej skomplikowanych i pracochłonnych, sposobów przygotowywania tej niezwykle smacznej i wyjątkowej ryby, zaś do najpopularniejszych dań należą między innymi: szczupak w galarecie z rodzynkami, bulion rybny, szaszłyki ze szczupaka, domowy paprykarz, rybny pasztet, szczupak w sosie chrzanowym lub koperkowym, które mogą być podawane w formie zimnych przekąsek czy dań głównych. Idealnie komponuje z tradycyjnymi przyprawami takimi jak: sól, pieprz, majeranek, gorczyca czy czosnek, podkreślającymi wyjątkowy smak szczupaka .

Polecamy fajne miejsca na wakacje :)



Stanica Wodna PTTK


Dom nad Jeziorem


Folwark na Półwyspie
Ośrodek Leśna Oaza


Domy wakacyjne Interhome

Copyright В© 2015 Kraina czystych jezior. Wszelkie prawa zastrzeЕјone. All Rights Reserved.
Zakaz kopiowania i powielania zamieszczonych treЕ›ci.