Serwis czystejeziora.pl wykorzystuje pliki cookies. Dowiedz się więcej, lub pomiń odczytywanie polityki cookies. W przypadku nie wyrażenia zgody na przesyłanie cookies nie jesteśmy stanie zagwarantować poprawnej funkcjonalności strony.

niedziela, 17 marzec 2024 16:36

21 marca (czwartek) przy wiacie ogniskowej w Pieczyskach nad jeziorem Koronowskim odbędzie się przywitanie wiosny z topieniem Marzanny, ogniskiem z kiełbaskami i animacjami dla dzieci, a do tego muzyka gitarowa na żywo. Mile widziany jest...

Ośrodek wypoczynkowy Bajka



Miazga ziaren kakaowca jest jednym z najważniejszych składników czekolady. Dlatego kakao zwykle kojarzymy ze słodkością, czymś przepysznym i idealnym do deserów. Ale to nie wszystko, co ten składnik ma do zaoferowania.
 
Kakaowiec jest również niezwykle zdrowy!
 

Ziarna kakaowca to mnóstwo antyoksydantów

Czy wiesz, że ziarna kakaowca są składnikiem zawierającym więcej antyoksydantów niż czerwone wino? To informacja istotna dla każdego z nas, gdyż antyoksydanty powinny znajdować się w diecie wszystkich, niezależnie od wieku czy płci. Wszystko ze względu na wolne rodniki, które – szalejąc w organizmie – powodują przeróżne choroby, między innymi nowotworowe. Im więcej antyoksydantów w pokarmach przyswajasz, tym większa szansa na to, że zneutralizujesz wolne rodniki. Kakao to zatem nie tylko przysmak, ale również składnik, który może realnie wpłynąć na stan Twojego zdrowia.

 

Idealna mieszanka witamin i minerałów

W ziarnach kakaowca znaleźć można witaminę C, która wspiera odporność, a także bierze udział w procesie syntezy kolagenu, witaminy z grupy B – niezbędne podczas procesu regulowania metabolizmu, wspierające układ nerwowy, a także pomagające w dbaniu o zdrowie włosów, paznokci i skóry. To oczywiście nie wszystko. Ziarna kakaowca to także mnóstwo magnezu, który umożliwia prawidłowe przewodnictwo nerwowe, zmniejsza zmęczenie, napięcie w mięśniach, a także może wpłynąć na lepsze samopoczucie. W ziarnach znajdziesz także cynk, potas, a nawet żelazo. To prawdziwa zdrowotna mieszanka wybuchowa. Nic więc dziwnego, że kakao jest tak cenioną przyprawą – nie tylko w cukiernictwie.

 

Czy kakao jest afrodyzjakiem?

Ziarna kakaowca pomagają nie tylko w utrzymaniu lepszego samopoczucia i stanu zdrowia. Są również traktowane jako afrodyzjak! Od wieków uważane były za składnik, który może pomóc zarówno mężczyznom, jak i kobietom. Badania tego dowiodły – za miłosne działanie odpowiedzialna jest fenyloetyloamina.

 

Krótko mówiąc – kakao jest przyprawą, którą warto mieć w domu i dołączać ją do swojej diety. I to jak najczęściej. Jeśli szukasz kakaowych inspiracji, znajdziesz je na stronie W kuchni z Wedlem.

Polecamy fajne miejsca na wakacje :)



Copyright В© 2015 Kraina czystych jezior. Wszelkie prawa zastrzeЕјone. All Rights Reserved.
Zakaz kopiowania i powielania zamieszczonych treЕ›ci.