Noże do filetowania ryb

filetowanie ryb

Views: 2

4
(1)

Noże wędkarskie do filetowania ryb to specyficzne, specjalnie wyprofilowane noże o wyjątkowych ostrzach, które ułatwiają filetowanie świeżych ryb (nie mylić z krojeniem sklepowego fileta, bo to całkiem różne rzeczy!). Dobrze dobrany nóż do filetowania poradzi sobie z każdą rybą!

Jakich noży do filetowania ryb szukać w sklepach?

Przede wszystkim tych, które zostały wykonane właśnie do tego celu (noże do filetowania to nie te standardowe, które można znaleźć w kuchennej szufladzie).

Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?

  • Doskonałe, cienkie ostrze i wysoka elastyczność ułatwiająca jego wprowadzanie w rybę (najczęściej wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej)
  • Wysoka odporność na korozję – w końcu tego noża będzie się używało głównie w „mokrych” warunkach
  • Mocne, trwałe tworzywo z którego wykonana jest rączka (musi być ona odpowiednio sztywna, pewna w chwytaniu i nie wyślizgiwać się z wilgotnej dłoni wędkarza)

Podobał Ci się wpis?

Kliknij gwiazdkę i oceń go!

Średnia ocena 4 / 5. Liczba głosów: 1

Jeszcze nie oddano głosów. Kliknij i bądź pierwszy!