Views: 2
Noże wędkarskie do filetowania ryb to specyficzne, specjalnie wyprofilowane noże o wyjątkowych ostrzach, które ułatwiają filetowanie świeżych ryb (nie mylić z krojeniem sklepowego fileta, bo to całkiem różne rzeczy!). Dobrze dobrany nóż do filetowania poradzi sobie z każdą rybą!
Jakich noży do filetowania ryb szukać w sklepach?
Przede wszystkim tych, które zostały wykonane właśnie do tego celu (noże do filetowania to nie te standardowe, które można znaleźć w kuchennej szufladzie).
Co wyróżnia dobry nóż do filetowania?
- Doskonałe, cienkie ostrze i wysoka elastyczność ułatwiająca jego wprowadzanie w rybę (najczęściej wykonane z wysokiej jakości stali nierdzewnej)
- Wysoka odporność na korozję – w końcu tego noża będzie się używało głównie w „mokrych” warunkach
- Mocne, trwałe tworzywo z którego wykonana jest rączka (musi być ona odpowiednio sztywna, pewna w chwytaniu i nie wyślizgiwać się z wilgotnej dłoni wędkarza)